Wednesday, April 23, 2014

Puding Karamel


Puding Karamel 

Bahan-bahan :

Untuk gula hangus :-
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas

Untuk Puding :-
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar esen vanila
2 sudu besar tepung jagung (Tak de tepung jagung, tepung kastad pn bole..)

Cara Membuatnya :
1. Masak gula hangus hingga cair. Tuangkan air panas (Hati-hati tau bila tuang air panas ke dalam gula yang dh hangus tu...) Kacau hingga sebati.
2. Kisar telur hingga kembang dan masukkan susu cair. Kisar lagi hingga sebati.
3. Masukkan esen dan tepung jagung dan kisar sebentar.
4. Tuangkan 1/2 adunan gula hangus dalam loyang 8 inci. Tuangkan adunan puding.
5. Kukus 20 minit hingga masak. 

6. Adunan gula hangus yang separuh lagi tu blh laa siram atas puding yang dah diterbalikkan  di dalam pinggan tu..
Taadaaaa.. Dah pun siap.. Hihihi..

No comments:

Post a Comment